עמותה

מתוך שקוף באוהל
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

התייחסות לעמותות מההיבט של הפעילות הציבורית, מחאה, אקטיביזם - המגזר השלישי.

היבט נוסף, שימושן כתחנה במנגנון של הפרטת שירותי המדינה, העדפת מקורבים ושחיקת תנאי העסקה של עובדים במשק.

בנות שירות-לאומי ישמשו כסייעות בגנים

באמת שרציתי לכתוב על הצפת גני הילדים בבנות שירות לאומי, מן ההיבט החינוכי. אבל איך שהתחלתי לחפור בנושא, הסתבר שהכול מסריח מכסף. מאחורי הכותרת "מתנדבי השירות הלאומי" מסתתר לא פחות מאשר: מסחר יקר, בכוח אדם זול. (ושיהיה ברור - המתנדבים הם אחלה, זאת השיטה שמסריחה)

מנה ראשונה: מתנדב/ת שירות לאומי מקבלת מדי חודש כ 750 שקל דמי כלכלה (מספר ממוצע). למשרדי הממשלה עולה כל אחת כ- 2,300 שקל לחודש. כלומר פי שלוש. פרויקט 1,200 הבנות לגנים עולה 44 מיליון שקל. כלומר 3,055 לאחת לחודש. אז הלכתי לחפש מי מרוויח את שני שליש הכסף? מתברר שלמפלצת הזאת יש שלוש זרועות: 1. "מנהלת השירות הלאומי", גוף ממשלתי שמשויך כיום לשר אורי אורבך, שתפקידו לפקח; 2. גופים פרטיים שתפקידם למכור מתנדבי שירות לאומי; 3. וגופים פרטיים שרשאים לקנות מתנדבי שריות לאומי.

נתחיל עם הקונים: כפי שמשרד החינוך יכול לקנות מתנדבי שירות לאומי לטובת גני הילדים, כך יכולה כל עמותה למטרותיה. יש בישראל כ 5,700 גופים שעברו בדיקה כלשהי והם רשאים לקנות את המתנדבים. הם משלמים עד 2,500 שקל לכל מתנדב/ת בכל חודש. תמורת זה הם מקבלים עובד חרוץ וזול. כאמור, רק שליש מהסכום הזה משולם לעובד המתנדב. ועכשיו למרוויחים הגדולים: הקבלנים שמוכרים את המתנדבים. מי שמתנדב/ת לשירות לאומי חייבת להירשם אצל קבלנים, שנקראים בטעות עמותות ללא מטרות רווח לקידום ההתנדבות בלה בלה. במדינת ישראל יש שבע עמותות, חמש מהן במגזר הממלכתי-דתי, שמורשות לסחור במתנדבים. למה אי אפשר להתנדב דרך "מנהלת השירות הלאומי", הגוף הממשלתי? למה אי אפשר להתנדב ישירות לגוף הקונה, שבו תתבצע ההתנדבות? אל תשאלו שאלות. חייבים לעבור אצל הקבלן, שהוא כמובן יגזור קופון ענק תמורת תפקיד התיווך המגוחך.

כמה יגזור?הנה נתונים שמצאתי בדיווחי העמותות לשנת 2012: השיאן הוא מנכל "של עמותה לשירות לאומי", שהרוויח בשנת 2012 – 728,417 שקלים. כלומר 60,701 שקל בחודש!!!!! ה-"אגודה להתנדבות שירות לאומי" דיווחה בשנת 2012 על משכורות לעובדיה בהיקף 23,759,000 שקל. קראתם נכון: כמעט 24 מיליון שקל משכורות לעובדי העמותה, בלי החלק שמקבלים המתנדבים, ובלי התקורות. המנכ"ל שלהם לקח הביתה 579 אלף שקל (48 אלף בחודש!). בעמותות "עמינדב" ו"שלומית" יותר צנועים, על פי הדיווחים. כ 8 מיליון שקל משכורות בכל עמותה, ומנכלים צנועים שמסתפקים ב 25-35 אלף שקלים בחודש. את דיווחי העמותה החמישית – בת עמי, לא קל לאתר. היא כנראה מסתתרת תחת שמות אחרים. בקיצור, הרבה מאוד מיליונים של שקלים נותרים בעמותות שקיבלו זיכיון לסחור במתנדבי השירות הלאומי, ולמכור אותם למעסיקים.

רגע, יש גם מנה אחרונה: מתברר שבנות השירות הלאומי זכאיות (ובצדק) להטבות עתידיות כמו הקלה במיסים, צבירת שנות השירות לוותק, מענק שחרור מביטוח לאומי ועוד. עו"ד אמנון דה-הרטוך, שטבע במספרים (בשנת 2010), חישב שכל בת שירות לאומי, על כל הנלוות, עולה 5,200 שקל בחודש. עכשיו בכלל אי אפשר להבין מדוע זורק פירון 44 מיליון שקל מתקציב החינוך על בנות שירות לאומי בגני הילדים. הרי זה כבר קרוב לשכר של סייעות מקצועיות. מתנדבי השירות הלאומי הם אחלה. הטענה היא נגד הגזלנות שבשיטה, ונגד פירון שצריך להכריז: עוול כזה, זה לא חינוכי!

| גיל גרטל

http://www.themarker.com/misc/1.575836 כתבה מורחבת ב nrg עם נתוני 2014: http://www.nrg.co.il/online/11/ART2/546/594.html כתבה על תוכנית פירון להציף גנים בבנות שירות לאומי: http://www.haaretz.co.il/news/education/1.2247016 16 01

מקור: פייסבוק - חדר מצב, 18.06.2014

ראה גם

כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
תיבת כלים