הסכם הורות משותפת

מתוך שקוף באוהל
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

תוכן עניינים

המלצות לעו"ד

ויקי שול: המוכרות הן עו"ד עירא הדר, עו"ד ויקטוריה גלפנד, ארגון משפחה חדשה (אירית רוזנבלום מנהלת, אך לרוב עובדים עם מישהו אחר מעו"ד העובדים אצלם). פחות מוכרת שהופיעה אצלנו ביום עיון בגבעתיים היא עו"ד מירב שפר אלמליח.

עו"ד המלצות כאן...

עקרונות להסכם

משפחה חדשה

מקור

עו"ד מתת פלסנר

מקור: עו"ד מתת פלסנר

עו"ד שירי מלכא

1. תכנון ההיריון. בחירת הרופא, אופן חלוקת הנטל במימון הוצאות ההיריון והלידה, נוכחות בבדיקות היריון.

2. הגדרת חלוקת האחריות ההורית. האם האחריות תהיה משותפת? האם אחד ההורים יהווה בית מרכזי לילד? האם תהיה הגדרה מפורשת של משמורת?

3. הגדרת חלוקת זמני השהות של הילד עם כל אחד מההורים. באילו ימים אחראי כל הורה על הילד; מה קורה אם הילד חולה או בחופשה; כיצד מחלקים ההורים את הבילוי עם הילד בחגים, בילויים וחופשות, יציאה לטיולים בחו"ל ועוד.

4. מזונות הילד. האם יהיה תשלום מזונות בסיס או לא.

5. מימון צרכים נלווים של הילד. בית ספר, חוגים, שיעורים פרטיים, הוצאות בריאות: מה תהיה דרך התשלום של אותן הוצאות ומה יהיה מנגנון קבלת החלטות בנוגע אליהן? במקרים שבהם מחליטים ההורים לקיים הסדר של אחריות הורית שוויונית, נוצרים מנגנונים יצירתיים לתשלום מזונות, כגון הפקדת סכום מראש למימון צורכי הילד בחשבון נאמנות, אשר מנוהל על ידי שני הצדדים, או הפקדת סכום קצוב חודשי על ידי שני ההורים.

6. מנגנוני פתרון סכסוכים. בחירת זהות טיפולית בדמות פסיכולוג, מגשר או בורר, למקרה של היעדר הסכמה המחריפה לכדי חוסר בתקשורת או חלילה נתק בין ההורים, טרם פנייה לבית המשפט.

מקור: עו"ד שירי מלכא

עו"ד קרני-שליו

משמורת – ההורים קובעים במשמורתו של מי יהיה הילד. על פי חוק הכשרות והאפוטרופסות שני ההורים הינם אפוטרופסיו הטבעיים של הילד. מכוח חוק זה נוצרת החובה והזכות לדאוג לצרכי הילד, חינוכו, לימודיו, הכשרתו לעבודה וכן שמירת נכסיו. הורים החיים בנפרד רשאים להסכים ביניהם מיהו ההורה אצלו הילד יתגורר ומטבע הדברים ישא בעיקר נטל הגידול.

מזונות – מזונות הילד כוללים את כלל ההוצאות בגין גידולו של הילד. דמי המזונות צריכים להיות מקיפים ולכלול את מזונו ולבושו, שכר הלימוד בגן ובבית הספר, חוגים, צופים, שיעורים פרטיים, הוצאות רפואיות, קייטנות, צעצועים משחקים וכמובן הוצאות מדור הכוללות את חלקו היחסי של הילד בשכר הדירה ובהוצאות השוטפות.

הסדרי ראייה – בפועל ישן הילד אצל אחד ההורים, משמע יש לקבוע את הסדרי הראייה של האחר. הסדרי הראייה נקבעים על פי צורכי ורצון הצדדים. אולם יכולים הזוג להחליט על משמורת משותפת. מצב בו ההורים, באופן די זהה, מגדלים את הילד. שם הילד – חוק השמות מסדיר את עניין השם כאשר ההורים אינם נשואים. במצב דברים זה, ישא הילד אוטומטית את שם משפחתה של אמו. במצב בו רוצים שהילד ישא את שם משפחתו של האב, יהיה האב צריך להסכים לכך. על כן, מומלץ עוד בעריכת הסכם ההורות, להסדיר עניין זה.

כאשר אנו מדברים על הקבוצה הראשונה- בני זוג החפצים בהבאת ילד, עריכת הסכם ההורות צריך להיות מקיפה שהתחלתה עוד בראשית הבדיקות טרם ההיריון. על הזוג לערוך בדיקות H.I.V ובדיקות גנטיות לשם הבטחת היריון ולידה תקינים. אין להכביר במילים על גודל האחריות שבהבאת ילד לעולם וגידולו. בני הזוג חייבים לערוך הסכם מקיף וכוללני על מנת שלא יישאר להם אלא לגדל את ילדם המשותף.

עוד נקודה קטנה למחשבה- חשוב להסדיר את נושא הרכוש של בני הזוג בדומה להסכם יחסי ממון. האם לשתף או להפריד הפרדה רכושית מלאה בין ההורים. שאלות מסוג זה תלויות בנסיבות הבאת הילד ועל כן שונות ומשתנות, אולם יש לתת עליהם דגש למען הסר ספק בעתיד.

מקור: עו"ד קרני-שליו

דורין גלוברמן-קרט

1. הצהרת ההורים ההסכם נפתח בהצהרת הורים שלפיה העובר המתפתח ברחמה של האם הוא מזרעו של האב, וברצונם לערוך הסכם הורות לטובת הילד.

2. שם הילד על פי חוק השמות, ילד אשר הוריו אינם נשואים מקבל אוטומטית את שם משפחתה של אמו, ועל אביו להסכים לנשיאת שמו - אם ההורים מעוניינים בכך. על כן, יש להסדיר מראש בהסכם נקודה זו ולקבוע את שמו של מי יישא הילד. מובן שניתן בהסכמה לשאת את שני שמות המשפחה של ההורים.

3. משמורת הסכם ההורות קובע במשמורתו של מי יהיה הילד. על פי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, שני ההורים הם האפוטרופסים הטבעיים של הילד. המקובל בהסכמים אלו הוא להשאיר את האפוטרופסות בידי שני ההורים, ולקבוע מי יהיה ההורה המשמורן, כלומר ההורה שעמו מתגורר הילד ואשר הוא שיישא מטבע הדברים בעיקר נטל הגידול.

לאחרונה ישנה עלייה משמעותית בהסכמה למשמורת משותפת, כך ששני ההורים שותפים מלאים בגידול הילד וחולקים באופן שווה את זמנם איתו. באופן זה הילד גדל במציאות שבה למעשה יש לו שני בתים עיקריים תומכים.

4. הסדרי ראייה סעיף זה מוכנס בהסכם במקרה שבו מוחלט כי יהיה הורה משמורן ולהורה השני יקבעו הסדרי ראייה וביקורים. מקובל כי הסדרי הראייה יכללו פגישות של מספר שעות בשני ימי חול, וכן לינה בכל סוף שבוע שני. מובן שיש להתאים את הסדרי הראייה לגיל הילד ולאילוצי ההורים, והיתרון הגדול בהסכם הוא שהוא מתאים לצורכי ההורים ולא נגזר על פי שבלונה שכביכול מתאימה לכולם.

5. מקום מגורים ניתן לקבוע במפורש בהסכם כי הילד יגדל ויתחנך בישראל ולא בחו"ל. ניתן אף להסכים מראש על אזור מגורים בארץ, והדבר קריטי ביותר כאשר מסכימים על משמורת משותפת אשר הבסיס לה הוא מגורים קרובים בין האם לאב.

6. חינוך ניתן ואף חשוב לקבוע את הזרם שבו יתחנך הילד: חילוני, ממלכתי דתי, חרדי או אחר.

7. מזונות יש לקבל החלטה בהסכם לגבי סכום המזונות שעל האב לשלם לאם עבור צרכיו של הילד: מזון, הלבשה, מוצרי הגיינה וכו'. יש לקבוע אף את השתתפות האב באחזקת דירת המגורים.

הוצאות שבהן מקובל שההורים מתחלקים באופן שווה הן: הוצאות רפואיות חריגות, הוצאות חינוך, השתתפות בחוגים, קייטנות ושיעורי עזר.

מקור: עו"ד דורין גלוברמן-קרט

מהי משמורת משותפת?

במקרים רבים, בהסתמך על המציאות היום יומית של עשרות אבות גרושים שנמצאים איתי בקשר, הגורמים בשטח (מנהלי בתי"ס, מחלקת הרישום לגני הילדים ולבתי הספר בעירייה או פקידת הרישום לקייטנה) אינם מכירים ואינם מיישמים את החוק וכאשר ההורה המשמורן מבקש לרשום את ילדו לבית הספר, לגן או לקייטנה ומראה פסק דין המגדיר אותו כמשמורן על הילד, הם מבצעים את הרישום, למרות שזו אינה לשון החוק. אי לכך, אם ברצונך להיות מעורב בכל תחום הקשור לילדיך, עליך לדאוג שבהסכם הפרידה יהיה רשום במפורש כי רישום לכל דבר יהיה באישור או בחתימת שני ההורים ובמקביל להכיר מציאות זאת ולפעול לכך שתהיה מעורב בכל החלטה מהותית הקשורה לילדיך.

משמורת משותפת הינו הסדר בו שני ההורים "זוכים" לקבל הגדרה של הורה משמורן. כיום, לרוב, הסדר כזה נקבע בהסכמת שני ההורים המבינים את חשיבותו לטובת ילדיהם.

משמורת משותפת מתחלקת לשניים – משמורת משפטית (אפוטרופסות), בה דנו לעיל ומשמורת פיזית, הדנה בעיקר במגורים, הסדרי ראיה וזמני שהות של הילד אצל כל אחד מהוריו. משמורת משותפת משמעה בעיקר חלוקת זמני שהות של הילדים עם הוריהם באופן שווה או כמעט שווה (אך לא בהכרח). חלוקת הזמנים, גם במשמורת משותפת, תעשה בכל מקרה על פי צרכי ויכולות המשפחה המסוימת.

היתרון הגדול שיש לקביעת הסדר של משמורת משותפת (גם אם, למשל, נקבעו הסדרי ראיה רחבים) הוא עיגון המשמורת המשפטית המשותפת בחיי היום יום, על ידי הענקת סטטוס זהה לשני ההורים, הן תפישתית והן מעשית. המשמורת המשותפת יוצרת שוויון הגדרתי בין ההורים, הן בעיני עצמם והן בעיני הילדים, בכך ששניהם כאחד מהווים דמויות משמעותיות בחיי הילדים, ללא חלוקה בין הורה "מגדל ומחנך" לבין "הורה סופשבוע". זאת ועוד, ילדים יוצאים נשכרים כאשר מערכת היחסים בין ההורים בנויה על שיתוף פעולה וכאשר אין מאבקים משפטיים מיותרים. כאשר ההורים שבעי רצון מהסדרי המשמורת, הסיכוי שהם ישתפו פעולה ביניהם במגוון נושאים הקשורים לילד, גבוה יותר.

מקור: גיא רוה

מזונות

מזונות – מזונות הילד כוללים את כלל ההוצאות בגין גידול הילד, החל במזונו ולבושו, עבור דרך שכר לימוד לגן ובית הספר, שיעורים פרטיים, חוגים, הוצאות רפואיות, צעצועים ומשחקים, וכלה בהוצאות מדור הכוללות את חלקו של הילד בשכר הדירה ובחשבונות השוטפים.

על פי הדין במקרה של ילדים יהודים, על האב לשאת בכל צרכי הילד עד גיל 6 שנים, ומגיל זה ועד גיל 15 על האב לשאת בצרכיו ההכרחיים של הקטין. "צרכים הכרחיים" הוגדרו ע"י בית המשפט לענייני משפחה כמזון, ביגוד והנעלה, חלקם של הילדים בשכר הדירה ובהוצאות הבית, וצרכים הכרחיים מינימליים של הילד הספציפי כגון הוצאות רפואיות מיוחדות של אותו ילד. לגבי הוצאות שמעל המינימום ההכרחי המוגדר "כצרכים הכרחיים", על האב והאם כאחד להשתתף בהם לפי מידת יכולתם. באשר לילדים מעל גיל 15 ועד גיל 18 – החיוב במזונותיהם חל שווה בשווה על שני ההורים. יצויין כי קיימת הנחה בדבר תלותם של ילדים בהוריהם מגיל 18 ועד סיום שירותם הצבאי, ועל כן מקובל כי משולמים מזונות לילדים עד לסיום שירותם הצבאי בשיעור של 1/3 אחד מסכום המזונות המלא.

יודגש כי כללים אלו חלים בין אם ההורים נשואים זה לזו ובין אם אינם נשואים זה לזו, והם ישמשו את בית המשפט בבואו לקבוע את סכום המזונות הדרוש לילד במידה ותוגש תביעת מזונות.

אך כאשר עורכים ההורים הסכם בינהם בנוגע למזונות הילד ביכולתם להתעלם מכללים אלו, ולקבוע הסדרים אחרים על פי הסכמתם, ובלבד שההסדר שיקבעו לא יפגע בזכות הילד למזונות.

הסכם בין הורים הקובע את מזונות הילדים תלוי בהחלטת ההורים בעניין משמורת הילדים. בהסכם לפיו האם היא ההורה המשמורן ולאב הסדרי ראיה, נהוג לקבוע את סכום המזונות שישולם ע"י האב לאם לצורך מזונות הילד כאשר סכום זה מורכב מסכום מוגדר הכולל את ההוצאות הקבועות של הילד כגון מזון, ביגוד, מדור, חינוך וכו´, ומסכום משתנה הכולל השתתפות בהוצאות רפואיות מיוחדות שאינן מכוסות ע"י הביטוח הרפואי, כגון טיפולי שיניים, טיפולים פסיכולוגיים, שיעורים פרטיים, חוגים, קייטנה, וכל הוצאה אחרת עליה יסכימו בינהם ההורים.

כאשר ההסכם הינו משמורת משותפת או כאשר הסדרי הראיה מחלקים את הזמן בין ההורים באופן כמעט שיוויוני, ניתן אף לפתוח חשבון בנק משותף על שם הילד אליו יפקידו ההורים מדי חודש סכום מוסכם, וממנו ימשכו ההורים את ההוצאות השונות עבור הילד. במקרה כזה ניתן אף לקבוע כי סכומים עודפים יכנסו לחשבון חסכון ע"ש הילד, או ישמשו לכל מטרה מוסכמת אחרת. ניתן לקבוע כי שני ההורים יפקידו לחשבון הילד סכום שווה או שונה, או שהסכום שיופקד יהווה אחוז מסויים ממשכורתו של כל הורה. הסדר מסוג זה מצריך יחסי אמון פתוחים והדדים בין שני ההורים, ויכולת תקשור ואמפתיה גבוהה בין ההורים.


הסכמים מעין אלו יש לאשר בבית המשפט לענייני משפחה, אשר בוחן את הוראות ההסכם ואת הסכמות הצדדים, ומעניק להסכם תוקף של פסק-דין.


ההסכם בין ההורים לכשעצמו אינו חוסם את אפשרות הילד לתבוע מזונות מאביו או מאמו, אולם אם ההסכם אושר בבית המשפט, תהיה לכך בדרך כלל חשיבות.


הסכם מזונות ומשמורת ואף פסק דין למזונות ולמשמורת יכולים להשתנות כאשר חל שינוי מהותי בנסיבות. כך למשל תוכל האם (כהורה משמורן) לתבוע הגדלת מזונות כאשר מחלה קשה של הילד הביאה לשינוי נסיבות והגדלת ההוצאות על הקטין, ואילו האב יוכל לתבוע הקטנת מזונות כאשר השתנו הנסיבות וכעת עליו לשלם למשל מזונות לילדים נוספים שנולדו לו והוא אינו עומד בכך מבחינה כלכלית, או כאשר כושר השתכרותו נפגע בצורה בלתי הפיכה. יחד עם זאת, יצויין כי בתי המשפט נוטים פחות לקבל תביעות של הקטנת מזונות מאשר תביעות להגדלתם עקב שינוי נסיבות מהותי. http://www.getup.co.il/article.asp?id=473 עו"ד רות דיין-וולפנר

פורום הסכמי הורות

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3967476,00.html

== יכולות לשהות אצלי או אצל כל קרוב משפחה שאני רוצה ושהן מכירות

כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
תיבת כלים