Ethereum

מתוך שקוף באוהל
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

זהו דף הקשור ליוזמת שפע חדיש. דפים נוספים הקשורים ליוזמה ניתן למצא כאן.

זהו דף הקשור ליוזמת ישראקוין. דפים נוספים הקשורים ליוזמה ניתן למצא כאן.

זהו דף הקשור ליוזמת ישראביט. דפים נוספים הקשורים ליוזמה ניתן למצא כאן.


רשת וירטואלית שתמחק את המתווכים, הברוקרים והרגולטורים. היזם: ויטאליק בוטרין, צעיר קנדי ממוצא רוסי.

תוכן עניינים

חזון כללי

למה לעצור בביטקוין? למה לא לקחת את כל המערכת הפיננסית ולהפוך אותה למבוזרת? זה בעצם הרעיון של בוטרין, והוא גם לא עוצר בפיננסים. המטרה של פרויקט את'ריום היא ליצור פרוטוקול מחשוב שמבטל את הצורך במתווכים: את'ריום תאפשר לאנשים לחתום ביניהם על חוזים דיגיטליים שיתבצעו באופן אוטומטי, ללא סמכות אוכפת מרכזית כמו בית משפט או רגולטור. באמצעות את'ריום ניתן יהיה לנהל שווקים פיננסיים, רשתות חברתיות ומערכות בחירות - ואולי, כך מרחיקים לכת המפתחים של את'ריום, יום אחד אפשר יהיה לנהל כך גם מדינות.

DAO

את'ריום היא מה שמכונה ארגון אוטונומי מבוזר (Decentralized Autonomous Organization, ובקיצור DAO): היא אינה יושבת על מחשב אחד מרכזי, אלא על המון מכשירים שמתקשרים זה עם זה. הרעיון הזה כשלעצמו אינו חדש - זה בדיוק הקונספט המכונן של האינטרנט עצמה - אלא שהאינטרנט היא מנגנון תקשורת ותו לא; אין לה יכולת עיבוד נתונים עצמאית. את'ריום, לעומת זאת, היא פרויקט שכולל הן רשת מבוזרת והן שפת תכנות להפעלת הרשת הזו, כך שתוכל לקבל החלטות אופרטיביות באופן עצמאי.

שימוש בבלוק־צ'יין

החידוש הטכנולוגי שיאפשר את קיומה של את'ריום נקרא בלוק־צ'יין (Block Chain, "שרשרת בלוקים"), קונספט שבוטרין אימץ מהמטבע הממוחשב ביטקוין. הבלוק־צ'יין הוא בעצם ספר חשבונות מוצפן שכולל את כל(!) היסטוריית העסקאות בביטקוין, ונכלל בקובץ המטבע הדיגיטלי: כל מטבע כולל את ההיסטוריה המלאה של רשת המטבע כולה, וכל העסקאות מתועדות ומתעדכנות בו בשקיפות. באופן כזה, אי אפשר להונות את המערכת: ברגע שאחד העותקים אינו תואם את האחרים, הוא נזרק החוצה. מנגנון הבטיחות הזה, שנקרא "קונצנזוס מבוזר", הוא בדיוק הסיבה שאנשים מוכנים להתייחס לביטקוין כאל כסף לכל דבר.

באת'ריום, כמו בביטקוין, המחשבים שעליהם מאוחסנים הבלוק־צ'יינים יקבלו תמורה על שירותי העיבוד שלהם, באמצעות מטבע ממוחשב שנקרא את'ר (Ether). ההבדל המשמעותי בין המערכות הוא שמערכת ביטקוין בנויה לטרנזאקציות, וקשה להרחיב את השימוש בה לתחומים אחרים. כמה יוזמות, ובהן Colored Coins הישראלית ו־MasterCoin, ניסו להוסיף למערכת פונקציות כמו האפשרות להחליף את המטבע תמורת מטבעות אחרים ללא צורך בצד שלישי, יצירת מטבעות חדשים, "ארנק" ביטקוין ושימוש בביטקוין למסחר ישיר בניירות ערך. בוטרין עצמו פיתח שני פיצ'רים כאלה עבור MasterCoin, "אבל כשעבדתי על זה, הבנתי שהמסלול שלהם לא נכון", הוא מסביר. "הם ניסו למצוא דרך להוסיף עוד ועוד פיצ'רים ספציפיים, אבל הדרך הנכונה לפתוח את המערכת הזו היא להפוך אותה לכללית לחלוטין: לכתוב שפת תכנות שבה אנשים יוכלו לתכנת מה שהם רוצים". שפת התכנות הזו, יחד עם הבלוק־צ'יין, היא את'ריום.

בשירות מנגנוני השלטון

את השקיפות של את'ריום אפשר יהיה לנצל לאינסוף תחומים אחרים - למשל, למניית קולות במערכות בחירות. פרויקט בשם ביטקונגרס (BitCongress) רוצה כבר לרכז קולות מבחירות והצבעות על גבי בסיס הנתונים של את'ריום כדי לספור אותם. משקיפים יוכלו לוודא שהספירה הוגנת על ידי בחינת המידע, שכולו פתוח לציבור.

ההיבט הפוליטי

עם זאת, מאחורי המהפכה המבוזרת הזאת עשוי לעמוד גם מניע פוליטי: המערכות המבוזרות שואבות חלק מהכוח של ממשלות ומדינות. החיבור בין טכנולוגיות כאלה לבין ליברטריאניזם הוא טבעי, כפי שבוטרין גילה בניו המפשייר, אבל המניעים של הליברטריאנים והאנשים שמאחורי את'ריום הם שונים, גם אם התוצאה זהה. "אני לא הייתי קורה לזה מטרה פוליטית, כיוון שהפוליטיקה לא תשנה את העולם - הכלכלה תשנה את העולם", אומר שטרית. "אני מאמין שמערכות מבוזרות יאפשרו עולם חופשי, יעיל ומתקדם יותר. רוב האנשים בפרויקט נמצאים שם מתוך אמונה. לא בשביל כסף ולא בשביל תהילה. הם מאמינים במהות שהטכנולוגיה הזאת יכולה להביא לעולם".

ראו גם


מקורות חיצוניים

כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
תיבת כלים