שאלות ותשובות בנושא הפסקת הפלרת המים

מתוך שקוף באוהל
גרסה מתאריך 14:32, 26 בדצמבר 2014 מאת Gerard (שיחה | תרומות)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

העתקה של דף משרד הבריאות, עם מידע לציבור לאור החלטת שרת הבריאות להפסיק את ההפלרה. נשמר בתאריך 26.12.2014, מקור

תוכן עניינים

הפסקת הפלרת מים בישראל

מתי תופסק חובת ההפלרה בישראל, ומה משמעות הפסקת חובת ההפלרה?

ביום 26 באוגוסט 2014 יכנס לתוקף הסעיף בתקנות המים שמפסיק את חובת הפלרת המים בישראל. תקנות המים נוסחו בהתאם להמלצות "ועדת עדין" שדנה בנושא ובכלל זאת המליצה על הפסקת חובת ההפלרה ולמעשה לא תהיה הפלרת מים בישראל. התקנות אושרו על ידי ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת הקודמת. כאמור, התקנות קובעות כי תוך שנה ממועד פרסומן תופסק חובת ההפלרה בישראל.

מה היה המצב בישראל עד אוגוסט 2014?

עד כה, הופלרו כ-70% מהמים בישראל וזאת בהתאם לחקיקה שחייבה ישובים מעל 5,000 תושבים לקבל מים מופלרים.

מהן הסיבות להפסקת חובת ההפלרה?

​רק כ-1% מהמים משמשים לשתייה, ואילו 99% מהמים מיועדים לשימושים אחרים (תעשייה, חקלאות, הדחת אסלות וכו'). כמו-כן קיימות עדויות מדעיות לפיהן פלואוריד בכמויות גדולות עלול להביא לפגיעה בריאותית. כאשר מספקים פלואוריד באמצעות מי השתייה אין בקרה לגביי כמות הפלואוריד הנצרכת בפועל והדבר עלול להביא לצריכת יתר. אספקת מים מופלרים מחייבת גם את מי שאינו רוצה בכך, לצרוך מים עם תוספת פלואור, לכן גישה זו איננה מקובלת ברוב מדינות העולם.

מה המצב הבינלאומי בכל הקשור בחובת ההפלרה?

חובת ההפלרה קיימת רק באירלנד. קיימות מדינות כגון הולנד, שוודיה וצ'כיה בהן קיים איסור להפליר את מי שתיה. להלן טבלה המפרטת את שיעורי ההפלרה במדינות שמפלירות (נכון לנובמבר 2012). בשאר המדינות לא מתקיימת הפלרת מי שתיה. קישור לטבלת ההפלרה בעולם, ע"ס מידע מה-British Fluoridation Society, נוב' 2012.

האם קיימים הבדלים ברמת העששת בין מדינות שמפלירות מים למדינות שאינן מפלירות?

נתוני ארגון הבריאות העולמי מצביעים על כך שאין הבדל משמעותי ברמת העששת בין מדינות מפלירות לבין שאינן מפלירות.

האם קיימות הנחיות לציבור בעקבות הפסקת ההפלרה?

ההנחיות הן להקפיד על תזונה נכונה, כללים של צחצוח שיניים פעמיים ביום במשחת שיניים המכילה פלואוריד וביקור סדיר אצל רופא שיניים. תוספת פלואור לילדים, תינתן בהתאם להחלטת רופא השיניים.

מה כוללת הערכות משרד הבריאות בעקבות הפסקת חובת ההפלרה?

במשרד הבריאות גובשה תוכנית קידום בריאות השן כחלופה לחובת ההפלרה: ילדים עד גיל 5 – התוכנית תופעל בשתי המסגרות הבאות המאפשרות הגעה ופעילות בקרב ילדים בשכבות גיל אלה הן: תחנות לבריאות המשפחה (טיפות חלב) – מסגרת יחידה עד גיל 3 ילדים בגיל הרך בטיפות חלב. המערכת הארגונית שעוקבת מבחינה בריאותית והתפתחותית אחרי פעוטות בישראל היא מערכת טיפות החלב ולכן מהווה את המקום הטבעי לקידום בריאות השיניים של גילאים אלה. התוכנית המוצעת עבור קבוצת גיל זו כוללת: במהלך ההריון: הדרכה לנשים הרות על שמירת בריאות השיניים שלהן, הצורך בסילוק מוקדי זהום והורדת רמת החיידקים בפה לפני הלידה. מהלידה: הערכת סיכון הילד לעששת והדרכת ההורים ייעשו בביקורים הסדירים יחד עם בדיקת התפתחות הילד ומתן חיסונים. בקווים כלליים, הפעילות תכלול: o הדגשים על הנקה בהקשר לבריאות הפה והתפתחות הלסתות. o הדרכה לשמירה על היגיינת הפה של הילד / המשפחה. o בדיקת חלל הפה והמשנן הנשיר הצעיר והערכת סיכון לעששת על בסיס קריטריונים מקצועיים. o התאמת ייעוץ לשמירה על בריאות השיניים לרמת הסיכון של התינוק/הפעוט. o במקרה הצורך, הדרכה לשינוי הרגלי תזונה והיגיינת הפה. o מריחת תכשיר פלואוריד על שיני התינוקות בהתאם לרמת הסיכון לעששת. מעקב בהתאם לדרגת סיכון. o הפניית התינוקות הזקוקים לכך לרופא שיניים. גני טרום חובה וחובה (גילאי 3-5). הפעלת תכניות קידום בריאות במסגרת החינוך המאורגן. גילאי גן חובה כלולים בשרותי בריאות השן לתלמיד ומקבלים חינוך לבריאות השן. התכנית המוצעת עבור קבוצת גיל זו היא הברשת שיניים בהשגחת הגננות בגנים עם משחה המכילה פלואוריד. תוכניות כאלה נבדקו מדעית ונמצאו יעילות במניעת עששת.

מה משמעות המחקר שילווה את תהליך הפסקת ההפלרה?

​המחקר נועד להעריך את ההשפעה ארוכת הטווח של הפסקת ההפלרה בהיבט של שכיחות עששת, ומעקב אחר ישימות ויעילות של תוכניות ההתערבות החלופיות.

פלואוריד - כללי

מה זה פלואוריד?

פלואור הוא יסוד כימי נפוץ המצוי בטבע בקליפת כדור הארץ, יסוד 13 מבחינת הנפיצות, בדרך כלל בתרכובות מינרליות, בסלעים שונים ובמשקעי מלח ממוצא ימי. הפלואור הוא חומר לא יציב ולכן, מאד נדיר למצוא אותו בטבע באופן חפשי. הפלואור מצוי בצורת יון פלואוריד הקשור בתרכובות מולקולריות (לדוגמה, סודיום פלואוריד). ברקמות ביולוגיות מצוי הפלואוריד בצורת מלח אפטיט , בעצמות ובשיניים​.

האם מקבלים פלואוריד באופן טבעי (כמו ממזון כלשהו)?

הפלואוריד הוא כאמור יסוד נפוץ ונמצא בכל מקורות המים באופן טבעי, בריכוזים שונים. הוא מופיע במזון ובשתייה.​

מהי כמות הפלואוריד הנחוצה לגוף?

פלואור נמנה בין 9 מיקרו-מינרלים ( microminerals) האחרים אשר נדרשים לבני אדם בכמויות מזעריות, בטווח ממיקרו-גרמים עד למיליגרמים. מיקרו-מינרלים אלו הם: ברזל, יוד, פלואוריד, אבץ, כרום, סלניום, מגנזיום, מוליבדנום, נחושת. מספיק צריכה של מיליגרמים ספורים ליום כדי להגן על השיניים בפני מחלת העששת. הכמות במי השתייה היא חלקיק אחד למיליון 1ppm (אחד מ"ג לליטר).

האם נעשות הגנות כדי לוודא שלא אקבל מינון גבוה מהמותר?

בוודאי. המתקנים מתוכננים כך שהריכוז יהיה הריכוז האופטימלי. הריכוז במים נמצא בבקרה וניטור מתמידים כדי להתריע על סטייה ולו הקטנה מהריכוז המיטבי. יש הפרדה מוחלטת בין המכל היומי המספק מים לאותו יום והמכל הראשי.

האם הפלואוריד עלול להזיק לבריאות?

צריכת פלואוריד ברמה המיטבית לא מזיקה לבריאות. אין כל השפעה בריאותית בצריכה זמנית (כמה ימים למשל) של פלואוריד בריכוז גבוה הרבה יותר ממה שיש במי השתייה. צריכת פלואוריד בריכוזים גבוהים מאוד במשך כל החיים עלולה לפגוע בעצמות. צריכת פלואוריד בכמות מוגזמת בגיל התפתחות השיניים (עד גיל 6) עלולה לגרום לצביעה לבנה או חומה של השיניים. בליעת כמות גדולה של כדורי פלואוריד או שתייה של בקבוק טיפות פלואוריד על ידי ילד, עלולה לגרום להרעלה.​

האם תוספת הפלואוריד משמעותית ומועילה בכל גיל?

כן, מחקרים רבים הוכיחו כי חשיפה מתמדת לריכוזי פלואוריד מיטביים מונעת עששת בכל גיל, גם אצל אנשים מבוגרים. ​

תינוקות מקבלים פלואוריד בטיפות. האם יש להפסיק הטיפול בטיפות?

אין צורך לתת טיפות פלואוריד לכל התינוקות. רק אחוז קטן של התינוקות זקוקים להגנה נוספת של טיפות פלואוריד, בעוד שמתן טיפות בגיל התפתחות השיניים (עד גיל 3) שלא לצורך מעלה את הסיכון לפלואורוזיס. טיפות פלואוריד יש לקחת רק על פי המלצת רופא ילדים או רופא שיניים. אין לתת טיפות פלואוריד על בסיס ריכוזי פלואוריד במים בלבד וללא התייעצות עם רופא ילדים או רופא שיניים.

שמעתי שהייתה תביעה של עמותת טבע ודין למניעת הוספת הפלואוריד – מה היה פסק הדין?

נכון, העמותה עתרה לבג"צ נגד הוספת פלואוריד למי השתייה. לאחר שני דיונים בבית הדין הגבוה לצדק, העמותה משכה את העתירה בהמלצת בית המשפט העליון, אשר ציין שהסתייגויות העותרים לא נתמכה בעובדות.

האם נלקחה בחשבון במינון האידיאלי הכמות שנקבל מאוכל שבתהליך ייצורו מעורבים גם מים?

הריכוז המומלץ של פלואוריד במי השתייה (כ 1 – חלקי מיליון) מתואם עם צריכת סוגי מזון המכילים פלואוריד.​​

האם יש לפלואוריד טעם, ריח או צבע?

לא, הפלואוריד הוא חסר טעם, חסר ריח וחסר צבע.​

האם תיתכן אלרגיה לפלואוריד?

לא תוארו מקרים של אלרגיה לפלואוריד בספרות המקצועית​.

האם אנשים הסובלים ממחלות כרוניות יכולים לקבל פלואוריד?

כן. אין קשר בין מחלות כרוניות לצריכת פלואוריד ברמה מיטבית.​

לאוכלוסיות שונות הרגלי צריכת מים שונים (הרגלי שתייה, גיל ומשקל, אזורים חמים יותר, פעילות גופנית) – איך מוודאים שכל אוכלוסייה תקבל את המינון המתאים?

שתית מים ברמה המיטבית (1 חלקי מיליון) מבטיחה מניעת עששת השיניים ללא עליה במקרי הפלואורוזיס. כאמור, פלואורוזיס יכול להיגרם רק בגיל התפתחות השיניים (עד גיל 3 לגבי השיניים הקדמיות). מבוגרים שותים יותר מים מילדים, אבל משקל גופם גם גדול יותר, ולכן אין שום בעיה עם צריכת מים גדולה יותר.​

יש לי מסנן ביתי - האם הוא יסנן את הפלואוריד?

רוב המסננים הביתיים לא מסננים את הפלואוריד. מסננים של פחם פעיל יכולים להוריד את הפלואוריד ל- 0.1 חל"מ. שיטת אוסמוזה הפוכה יכולה להוריד את הפלואוריד. שיטת אלקטרודיאליזה גם היא יכולה להוריד את הפלואוריד ממי השתייה.​

האם חומצה פלואורו-סיליצית מוסיפה מתכות למים?

מכון התקנים הישראלי קבע את תקן 5438 לחומצה פלואורו-סיליצית. בתקן נדרש כי עקבות מזהמים כמתכות כבדות לא יעברו ערך מרבי מותר. הריכוז הממוצע הנמדד של ארסן ועופרת במים מופלרים במדידות שנערכו במשך 8 שנים היה קטן מ- ppb 0.1(חלקים למיליארד).​

ראו גם

כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
תיבת כלים