לסה פר

מתוך שקוף באוהל
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

ויקיפדיה עברית

לֵסֶה פֶר הוא קיצור של המונח הצרפתי "laissez faire, laissez passer" שמשמעותו "תנו לעשות, תנו לעבור". המונח מופיע בפעם הראשונה אצל הפיסיוקרטים במאה השמונה עשרה כקריאה כנגד התערבות ממשלתית בסחר, ומשמש היום שם נרדף לכלכלת שוק חופשי. מדיניות כלכלית של לסה פר מנוגדת למדיניות כלכלית אטטיסטית.
אסכולת ה"לסה פר" מחזיקה בתפישת עולם קפיטליסטית או שוק חופשי טהורה, שלפיה המדיניות הטובה ביותר היא להסיר כל מגבלה על חופש הפעולה הכלכלי, משום שזה יסלק את אי-היעילות בהליכים כלכליים באופן יעיל ומהיר יותר מאשר גוף מחוקק או מפקח. הרעיון הבסיסי של הלסה פר הוא שככל שההתערבות הממשלתית בהחלטות כלכליות של הפרט כמו תמחור, ייצור והפצת טובין ושירותים תהיה מצומצמת יותר, כן ייטב.

מקור

איין ראנד

ההוגה האמריקאית ממקור סובייטי, נתפסת בתור אחת ההוגות המובילות לתורת הקפיטליזם, יחד עם ג'ון סטיוארט מיל, אדם סמית ומילטון פרידמן

המערכת הכלכלית-פוליטית האידאלית היא קפיטליזם של לֵסֶה פֶר (laissez-faire). זו מערכת בה אנשים סוחרים [מחליפים תועלות] האחד עם השני, לא כקרבנות ותליינים, לא כאדונים ומשרתים, אלא כסוחרים, תוך חליפין של תועלות מרצון חופשי. זו שיטה בה אף אדם לא יקבל דבר-ערך מאחרים באמצעות שימוש בכוח, ואף אחד לא ינקוט [או יזום] אלימות כנגד אחרים. הממשלה תפעל אך ורק כשוטר ששומר על זכויותיו של האדם; הוא ישתמש בכוח פיזי רק כתגובה ורק נגד מי שיוזם שימוש באלימות, כגון פושעים או פולשים זרים. במערכת של קפיטליזם מלא, לא צריך להיות (אך מבחינה היסטורית, עדיין לא היה) הפרדה מוחלטת בין המדינה לכלכלה, באותה הדרך ומאותן הסיבות שקיימת הפרדה בין המדינה לבין הכנסייה.

מקור


ראו גם

כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
תיבת כלים