האגודה הדנטלית האמריקאית (ADA)
- אייטם זה מהווה חלק מפרוייקט ההפלרה
[עריכה] כללי
האגודה הדנטלית האמריקאית (ADA) הנה אגודה מקצועית אמריקאית שנוסדה ב-1859 ושמונה יותר מ-155 אלף חברים. היא האגודה הדנטלית הגדולה והוותיקה בעולם, ומקדמת את היגיינת הפה יחד עם ייצוג את העוסקים ברפואת שיניים. האגודה מפרסמת עיתון חודשי של מאמרים דנטליים, בשם the Journal of the American Dental Association. מתוך ויקיפדיה אנגלית
[עריכה] עמדת האגודה בנושא ההפלרה
לפני 60 שנים, העיר גראנד רפידס שמדינת מישיגן (ארה"ב) היתה הראשונה בעולם בה בוצעה התאמה של רמת הפלואוריד באספקת המים שלה. מאז, ההפלרה שיפרה באופן דרמטי את את בריאות הפה של עשרות מיליוני אמריקאים.
הפלרת מי-השתייה היא אמצעי בריאות הציבור היעיל ביותר למניעת עששת. בנוסף, המרכז לבקרת מחלות (CDC) הצהיר שהפלרת מי-השתייה היא אחד מעשרת ההישגים הבולטים של המאה ה-20 בתחום הבריאות.
בפשטות, ההפלרה היא ההתאמה המדויקת של רמת הפלואוריד הקיימת באופן טבעי במי השתייה, לרמה המיטבית המומלצת ע"י משרד הבריאות (של ארה"ב) (0.7 - 1.2 חלקיקים למיליון (מג"ל) לטובת מניעת עששת. בהתבסס על נתונים מ-2002, כ-170 מיליון תושבים (שמהווים כשני-שליש מהאוכלוסיה) בארה"ב מקבלת מים מופלרים.
מחקרים שנערכו במהלך 60 השנים שעברו הראו בעקביות שהפלרת המים היא בטוחה ויעילה במניעת עששת, הן בילדים והן במבוגרים. זוהי הדרך היעילה ביותר למנוע את אחת ממחלות הילדים הנפוצה ביותר - עששת (פי 5 יותר נפוצה מאסטמה ופי 7 יותר נפוצה מ"קדחת השחת" (נזלת אלרגית), בגילאים 5 עד 17).
מחקרי מוקדמים, כגון אלו שבוצעו בגראנד רפידס, הראו שההפלרה מצמצת את כשיעור החורים בשיני החלב עד ל-60%, ובשיני המבוגרים עד ל-35%. כיום, מחקרים מוכיחים שההפלרה ממשיכה להיות יעילה בצמצום העששת בשיעור של 20-40%, אפילו בתקופה בה הפלואוריד זמין מעוד מקורות, כגון משחות-שיניים.
העלות הממוצעת לתושב מוערכת בסדר-גודל של כחצי-דולר לשנה בישובים גדולים, ובישובים קטנים, כ-3 דולר לשנה. עבור רוב הערים, כל דולר שמושקע בהפלרה חוסך 38 דולר בעלויות של טיפולי-שיניים.
האגודה הדנטלית האמריקאית ממשיכה לתמוך ולקדם את ההפלרה, כאמצעי בטוח ויעיל למניעת עששת. תמיכה זו המהווה את עמדת האגודה עוד מתחיל יישום מדיניות זו, ב-1950. מדיניות האגודה בנוגע להפלרה מבוססת על גוף מחקרי מדעי, אמין שעבר ביקורת עמיתים. האגודה, יחד עם אגודות פדרליות ומקומיות ממשיך לקדם את ולהגדיל את כמות הישובים הנהנים מהפלרת מי-השתייה. מקור
[עריכה] ראו גם
- עמדת ה-WHO
- עמדת ה-CDC
- עמדת ה-ADA
- עמדת ה-EPA
- עמדת ה-FDA
- עמדת משרד הבריאות האמריקאי
- עמדת UNICEF