בא לי להציע פתרון לבעיית מחירי הדיור

מתוך שקוף באוהל
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

אוקיי אם הבנתי נכון זה המקום להעלות הצעות לפתרון בעיית הדיור. אם טעיתי, תמחקו אני לא אעלב :)

דבר ראשון זה הסדרת נושא השכירות על ידי גוף שיהווה גם בית דין קטן או בורר במחלוקות בין משכירים ושוכרים. הגוף הזה יקבע נוסחים אחידים של חוזי שכירות ויאשר חריגום מהם, ויעקוב אחרי דירות מושכרות ויקבע מחירים. חשוב להבין שבעלי דירות מרגישים מאויימים משוכרים שמשחיתים להם את הנכס ולכן אם תהיה הרגשה שיש מי שדואג לשני הצדדים המתח והכוחניות יוכלו להירגע קצת. זה אומר שאם מישהו מתכוון לשכור הוא ייתן ערבונות לגוף הנייטראלי הזה ובמקרה של הוכחת נזק הוא ישלם. מהצד השני בעל דירה לא יוכל להשכיר דירה שלא דרך הגוף הזה (ומי שישכור שלא דרך הגוף יוכל גם אחרי תקופת השכירות לתבוע פיצויים מהמשכיר בלי הוכחת נזק). הגוף הזה יכול להיות באחריות העירייה אבל לכלל הגופים בארץ תהיה כפיפות למשרד השיכון שיכתיב תנאים זהים לכל הארץ.

שכירות תהיה לשנה, עם ארבע אופציות המשך (כלומר דייר יכול להישאר 5 שנים לפחות אם הוא מעוניין) כששכר הדירה מפוקח ויכול לעלות באופן שנקבע מראש (אחוז קבוע כל שנה או צמוד למדד או לפי החלטת משרד השיכון או משהו כזה - אני לא כלכלן). לא ניתן להפסיק חוזה שלא בהסכמת שני הצדדים אלא דרך הגוף הבורר.

להחיל מיסוי על דירות להשקעה, כלומר מי שמשכיר יותר מדירה אחת צריך לשלם מס על כלל הדירות, שעולה עם כמות הדירות (לדוגמה: על שתי דירות 1% בשנה, על שלוש דירות 2% בשנה וכן הלאה) זה סוג של מס פרוגרסיבי, אבל בניגוד למס הכנסה אין לו הוצאות מוכרות וכל מיני דרכים לקזז אותו, בינתיים.

להחשיב דמי שכירות ומשכנתא כהוצאה מוכרת וגם לשכירים! כרגע זה יורד מהנטו, וזה יכול לעשות הבדל גדול. אמנם זה בשורה בעיקר למעמד הביניים ולא למעמד הנמוך שמשלם פחות מיסים גם ככה.

להקל את תנאי הזכאות למשכנתא ולהפוך אותם לסוציאליים יותר. זה השתתפות של המדינה ברכישת דירות למי שצריך אותן.

הלאמת דירות שעומדות ריקות והקצאתן לדיור מוגן או בר השגה. זה ממש קיצוני אני יודע אבל זה משהו שתוכלו לפחות להעלות כדי לוותר עליו בשלב מסויים של המו"מ.

יש את הקטע של האצת בנייה, וכל הזמן אני קורא שיש 160 אלף דירות שמאושרות לבנייה אבל הקבלנים מפחדים להוריד את ערך השוק. בנייה היא צורך לאומי וקבלן שמטרטר את הבירוקרטיה הציבורית ומקבל אישור בנייה צריך להציג תכנית עבודה עם זמנים כתנאי מקדים לקבלת אישור בנייה, ואם הוא לא עומד בתכנית הוא נקנס.

בגדול הבעייה היא גם של המשכירים וגם של השוכרים כי כולם בסה"כ מנסים להתקיים בכבוד. הבעייה היא שמעמד הביניים נמחץ ולכן מתחלק לתתי מעמדות של שוכרים משכירים. מי שצריך לשלם זה המעמד העליון, אנשים שמחזיקים חברות נכסי השכרה או 20 דירות. חלק ממה שהצעתי יעלה למדינה כסף, חלק יכניס וחשוב לאזן בין השניים. בכל מקרה אלו הרעיונות שלי - אמיר ארד.

רעיון שני הליקויים  בתוכנית!

מה היו הקריטריונים? באילו קריטריונים ימכרו דירות למשתכן והדירות ובעיקר המיועדים לשכירות  ? מדוע זה לא מעוגן בחקיקה ? מתי הדברים יצאו לשלב הביצוע יישום ? תאריך התחייבות[יעד] לוחות זמנים מדויקים כמה דירות יהיו בכול פרויקט כזה במודל של ההשכרה והדירות למשתכן ? מה יהיה הקיף הפריסה הארצית? באילו ישובים ? וכמה ? מה יהיו מנגנוני פיקוח של המדינה על המחיר ובעיקר על סטנדרט הבנייה? ביבי לא סיפר שיש חוק במדינת ישראל 40 ג שחוקק בשנת 92 יסודות התקציב – החוק אומר שלמנהל מקרקעי ישראל אסור להוריד מחיר על הקרקעות ועליו למקסם את המחיר על הקרקע . - למה שלא יתן את הקרקעות לישירות לעיריות , הרי ועדות התכנון אצלם – וזה יחסוך את עלות הקבלן [יזם] נתניהו בכלל לא דיבר על הורדת נטל המס – המס בישראל מהגבוהים בעולם

כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
תיבת כלים